Koktajl. Orzeźwiający sposób na upał

By | 08 sierpnia Leave a Comment
Uff, jak gorąco, słyszę zewsząd.  Faktycznie, ostatnio do Polski dotarły ekstramalnie wysokie temperatury. Dla jednych idealna pogoda do spędzenia weekendu nad wodą, dla innych powód, 
by siedzieć w domu do godzin wieczornych. Nie ma co zaprzeczać, takie upały rozleniwiają i nie sprzyjają większej aktywności fizycznej. Jeśli jednak nie możemy poleniuchować w te dni, warto stosować sprawdzone sposoby, by zminimalizować ewentualne skutki przegrzania się organizmu. Schładzaj się wodą lub mgiełką do ciała. Chroń głowę nosząc kapelusz, chustkę lub czapkę. Poza modnym elementem garderoby, nie narazisz się na udar słoneczny. Stosuj kremy z filtrem, by nie narazić się na oparzenia, przebarwienia i inne powakacyjne "pamiątki". Do klimatyzacji podchodź 
z konieczną rezerwą. Jest błogosławieństwem, ale stosowana z umiarem. Zbyt obniżona temperatura gwarantuje, w najlepszym przypadku, ból gardła, a przecież tego nie chcemy. Warto także dostosować dietę do panujących warunków atmosferycznych. Ogranicz ciężkie, smażone potrawy na rzecz lekkich, warzywno- owocowych przekąsek, zamiast rosołku proponuję chłodnik, schabowego zamień na sałatkę z łososiem, a na deser lody, najlepiej własnej produkcji.
Ale przede wszystkim nie można zapomnieć o najważniejszym. Pij! Dużo pij! Nawadnianie organizmu jest najistotniejszą czynnością, o której część z nas zapomina. W trakcie upałów należy pić przynajmniej ok. 2 litrów wody dziennie. 
Ale co zrobić, kiedy już sama woda nam nie wystarcza i szukamy innej alternatywy by ugasić pragnienie? Nic prostszego. Proponuję Ci zrobienie domowego koktajlu. 
Koktajle są bowiem idealnym źródłem wapnia, witamin i błonnika. Orzeźwiają i energetyzują. Schłodzone gaszą pragnienie i zaspakajają głód. Dostarczają organizmowi cennych wartości odżywczych. Można je komponować według własnych upodobań i gustów kulinarnych.
Ja proponuję Wam koktajl borówkowo- bananowy oraz orzeźwiający koktajl ogórkowo- miętowy.
Ich wykonanie nie zajmie więcej niż 20 minut, a upał od razu przestanie tak doskwierać.

KOKTAJL BORÓWKOWO- BANANOWY
Borówka amerykańska jest najlepszym przeciwutleniaczem, wpływa na stan naszych oczu, reguluje procesy trawienne oraz poziom cukru we krwi. Banany natomiast są źródłem potasu, żelaza 
oraz mają niską zawartość soli. Obniżają ciśnienie, chronią przed zawałem i udarem. Wpływają 
na trawienie. Mają działanie antydepresyjne. Jogurt naturalny jest natomiast źródłem naturalnych kultur bakterii, jakże cennych organizmowi. Podobnie otręby owsiane, źródło błonnika, wpływają 
na nasz metabolizm i trawienie.

Potrzebujemy:
250g borówek amerykańskich
1 banan
1 op. jogurtu naturalnego
1 łyżeczkę otręb owsianych
Owoce łączymy z jogurtem, dodajemy otręby, miksujemy. Przelewany do szklanki i schładzamy 
w lodówce. Przed podaniem dekorujemy.
 
ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL OGÓRKOWO- MIĘTOWY
Ogórek w 96% składa się z wody. Jest źródłem witamin i minerałów, potasu, magnezu, miedzi 
i manganu. Sprzyja odkwaszaniu organizmu. Kefir natomiast jako źródło kultur bakterii, wspomaga procesy trawienne, minimalizuje objawy nietolerancji laktozy.  

Potrzebujemy:
2 ogórki
1 opakowanie kefiru
garść liści mięty

Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dolewamy kefir, miksujemy. Dodajemy liście mięty, ponownie miksujemy. Przelewamy do szklanki. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy.

Przedstawione powyżej propozycje mogą być także serwowane na drugie śniadanie albo podwieczorek. Stanowią bowiem dopełnienie zdrowej, zbilansowanej diety. 
I upał już nam nie taki straszny :).

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: