I jest. W końcu nastała długo oczekiwana. Wypatrywana i wytęskniona. Zima. Co prawda kalendarzowa już trwa jakiś czas ale co z tego, kiedy temperatury raczej wskazywały wiosnę. I choć śniegu za oknem jeszcze nie widać, przynajmniej u mnie, to mróz szczypie w nos, a na szybach szron. Idealny czas na sobotnią, leniwą, rozgrzewającą herbatę. Ale nie taką zwykłą, zaparzaną
w ekspresowym tempie, tylko dopieszczoną, energetyzującą i pobudzającą tysiącem zapachów.
Co pomoże nadać taki aromat? Przyprawy. Długo się wzbraniałam przed takim, jak to sama nazywałam, "udziwnianiem". Ale naprawdę warto. A w okresie przeziębienia, osłabienia i zmęczenia szczególnie polecam.
Aby nadać zimowy, rozgrzewający aromat herbacie, warto użyć ogólnodostępnych przypraw takich jak imbir, kurkuma, cynamon, goździki, kardamon, anyż.
IMBIR
Bardzo mało doceniany w naszym społeczeństwie. Dodawany głównie do paru potraw w kuchni, kiedy ma on tyle właściwości leczniczych, kosmetycznych. Oczywiście przede wszystkim posiada właściwości rozgrzewające dzięki aromatycznym słodkim i drzewnym nutom zapachowym ale także substancjom żywicowym, wpływającym na palący, gorzkawy posmak korzenny. Dostępny
w korzeniu lub w postaci sproszkowanej. Do głównych zalet imbiru należą: działa przeciwzapalnie, łagodzi przeziębienia i bóle stawów, zwiększa koncentrację i łagodzi mdłości, dba o jamę ustną
i łagodzi migreny.
KURKUMA
To prawdziwa skarbnica zdrowia. Rozgrzewa, zwalcza wirusy, łagodzi stany zapalne, poprawia pracę wielu narządów, wpływa na rozwój mózgu, chroni serce i działa przeciwnowotworowo. Wystarczy odrobinę dodać do herbaty. Sproszkowana ma piękny pomarańczowy kolor.
CYNAMON
Kolejna kopalnia właściwości zdrowotnych, zapachowych i pobudzających. Cynamon ma silne działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe i antybakteryjne, jest naturalnym konserwantem. Ma właściwości przeciwzapalne. Wpływa korzystnie na koncentrację i komórki mózgowe. Uwaga, jest afrodyzjakiem :). Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje
pracę nerek. Co sprzyja oczyszczeniu organizmu i zrzuceniu kilogramów
masy ciała. Zwalcza wolne rodniki i tym samym pomaga nam być długo pięknymi i młodymi :). Obniża poziom cukru we krwi i łagodzi bóle stawów. Wykorzystywany jako naturalny olejek eteryczny. Ma piękny, odprężający zapach.
GOŹDZIKI
Głównie wykorzystywane w kulturze wschodu, w medycynie Ajurweda. Wykorzystywane głównie ze względu za piękny zapach i aromat jako olejek eteryczny. Wykazują także działanie antyseptyczne i przeciwbólowe w stomatologii. Rozgrzewają, a ich zapach rozluźnia i łagodzi migreny.
Więc skoro Wam już przybliżyłam moc niektórych przypraw, które pewnie macie w kuchennych szafkach, jeszcze tylko dodam jako bonus szalenie łatwy przepis na pyszną herbatkę na ziąb i mróz.
PACHNĄCA ZIMOWA HERBATKA Z PRZYPRAWAMI
Potrzebujesz:
torebka lub łyżka liściastej dobrej herbaty zwykłej lub Earl Grey
szczypta kurkumy, cynamony
2 goździki
1 cienki plasterek korzenia imbiru
2 łyżki miodu
2 plasterki pomarańczy
Herbatę zaparzyć. Jeśli masz liściastą, przecedź ją. Odczekaj aż się odrobinę przestudzi i dodaj przyprawy, miód, imbir i pomarańczę. Wymieszaj. Delektuj się :).
Herbatę zaparzyć. Jeśli masz liściastą, przecedź ją. Odczekaj aż się odrobinę przestudzi i dodaj przyprawy, miód, imbir i pomarańczę. Wymieszaj. Delektuj się :).
0 komentarze: