A gdyby tak... Dwa sposoby na dynię zimową porą.

By | 02 lutego Leave a Comment
Wiem, wiem. Powiecie pewnie, nie ten czas, nie ta pora. Ale co zrobić, jak jeszcze uchowała się dynia lub gdy najdzie nas ochota na potrawy z nią w roli głównej. Trzeba to wykorzystać. Ja miałam to szczęście otrzymać ostatnio dynię gotową do kulinarnego szaleństwa. Czy wiecie, że dynia zaliczana jest do polskich superfoods i stanowi sporą konkurencję dla takich egzotycznych wspaniałości jak jagody goji, spiruliny czy nasion chia? Tak, tak. Wcale się temu nie dziwię. Jest niskokaloryczna, bogata w B-karoten, potas, fosfor, witaminy z grupy B, A, C oraz całkowicie pozbawiona sodu. A więc wspomaga odchudzanie, odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, nie traci swych wartości nawet przy obróbce termicznej. Niestety ma wysoki indeks glikemiczny (IG= 75), przez co nie polecam diabetykom. Zapraszam Was w kulinarną podróż szlakami dyni na wytrawnie i na słodko :). Na takie jedzenie jest zawsze sezon.




ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM Z DYNI
1 kg dyni ( może być mrożona )
2 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
odrobina korzenia imbiru 
sól
pieprz
śmietana 18% lub jogurt naturalny
grzanki

Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę kroimy w kostkę i dajemy do garnka. Dolewamy ok 1,5 litra wody. Gotujemy ok 30 min pod przykryciem. Jeśli wolicie rzadszy krem dolejcie jeszcze ok 0,5 litra wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną startego imbiru. Blendujemy na jednolitą masę. Przed podaniem dekorujemy kleksem śmietany lub jogurtu. Krem można jeść sam lub z grzankami. 


A na deser...
 
 

DYNIOWE MUFFINY Z KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 
250 g mąki pszennej lub razowej
200 g puree z dyni
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. miodu
100 g masła
2 jajka
konfitura z czarnej porzeczki
12 papilotek

Rozgrzać piekarnik na 175 stopni. Do miseczki wsypujemy suche składniki (mąka, proszek, cukier, soda). W rondelku roztapiamy masło. Dajemy do ostudzenia. Do składników suchych dodajemy puree z dyni (mrożoną dynię ugotuj i zblenduj na masę, surową jeśli gdzieś jeszcze uda Ci się dostać obierz ze skóry i bez pestek piecz w 180 stopniach przez 45 min i zblenduj). Następnie do miseczki dodaj też jajka, miód i roztopione masło. Składniki mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przygotowane papilotki napełniamy masą do 1/3 wysokości. Nakładamy odrobinę konfitury. Dobrze, by miała kwaskowy smak, wtedy uzyskamy fajny balans słodkiego z kwaśnym. Dopełniamy masą muffinkową do 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika na ok 20 min, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Przed podaniem dekorujemy dodatkowo odrobiną konfitury. 


 Smacznego!


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: