CO WARTO WIEDZIEĆ O OLEJU KOKOSOWYM?

By | 06 marca Leave a Comment
Bardzo się cieszę, że trend wpajania zdrowych nawyków i ukazywania wyższości produktów naturalnych nadal trwa. Jest to bardzo ważne, zwłaszcza jeśli mamy swoje przyzwyczajenia i wzorce przekazywać następnym pokoleniom. Ale dzisiejszy wpis nie będzie poświęcony psychologicznym tego aspektom. Dzisiaj opiszę olej kokosowy, jako odkrywany i coraz bardziej doceniany, również przez mnie, skarb naszej natury. Już rok temu miałam pierwszą okazję testować go u siebie. Jednak jakoś nie było mi z nim po drodze. Nie bardzo wiedziałam do czego mogłabym go wykorzystać, a intensywny aromat nijak się miał do moich kulinarnych fantazji. Minął rok i teraz dopiero go doceniam. Bliżej poznałam jego wartości i zastosowanie i mogę dopiero teraz z czystym sumieniem polecić go także i Wam :). 


OLEJ KOKOSOWY - CO TO TAKIEGO

Jest to jeden z olejów naturalnych, który otrzymywany jest z tłoczenia i podgrzewania twardego miąższu z orzecha palmy kokosowej. Najlepszy olej kokosowy otrzymywany jest z tłoczenia na zimno. Ma barwę białą. Rozpuszcza się w temperaturze ok. 25 stopni C. Ma wyrazisty zapach kokosa. Składa się w 93% z nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera kwas laurynowy, który naturalnie występuje jeszcze tylko w mleku matki. Dzięki temu działa przeciwzapalnie i antywirusowo, budując naturalną barierę ochronną organizmu. 

OLEJ KOKOSOWY - NAJZDROWSZY OLEJ NA ZIEMI

Takim mianem zwykło się nazywać olej kokosowy i to nie na wyrost. Dzięki wartościom odżywczym i kwasom w nim zawartym wpływa pozytywnie na:
  • proces odchudzania, gdyż zamiast gromadzić zawarte tłuszcze w organizmie, produkuje energię, przyśpiesza metabolizm i sam spala zbędne kalorie. Według dietetyków, osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy powinny spożywać 2 łyżki oleju kokosowego dziennie;
  • wzmacnia odporność organizmu, wykazując silne działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze;
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy, regulując poziom cukru we krwi
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego;
  • wzmacnia pracę i funkcjonowanie mózgu, pomaga w leczeniu chorób Parkinsona i Alzheimera;
  • uelastycznia, pielęgnuje i nawilża.

OLEJ KOKOSOWY- ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Rok temu poległam przy testowaniu oleju kokosowego w kuchni. Zupełnie nie mogłam połączyć potraw z tak silnym aromatem kokosa. Jednak teraz idealnie nadaje mi się do smażenia naleśników, omletów na słodko, drobiu. Dodatkowo olej ten wykorzystywany jest do smarowania pieczywa, biorąc pod uwagę konsystencję masła lub smalcu. Może być dodawany do ciast, a po lekkim podgrzaniu i otrzymaniu płynnej konsystencji, do dressingów, musów i sosów. 


OLEJ KOKOSOWY- ZASTOSOWANIE W KOSMETYCE

 Sięgnąć po naturalne preparaty z tym olejem powinny osoby z suchą i odwodnioną skórą. Posiada on bowiem silne właściwości natłuszczające, nawilżające i chroniące przed promieniami słonecznymi. Natomiast z uwagi na silne działanie antybakteryjne, również osoby z problemami skórnymi jak np. trądzik. Olej kokosowy wnika bardzo głęboko i odżywia zarówno skórę jak i włosy, dlatego powstały na jego bazie także szampony i odżywki do pielęgnacji włosów.

OLEJ KOKOSOWY- HIGIENA JAMY USTNEJ

Działanie antybakteryjne oleju kokosowego pozwoliło na wykorzystanie go do pielęgnacji jamy  ustnej. Można olej ten kilka minut ssać, płukać nim usta lub też sporządzić pastę do mycia zębów, będącą naturalnym zamiennikiem kupnych past z dużą ilością zawartego fluoru i siarczanów. Wystarczy zmieszać 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/4 szklanki sody oczyszczonej, 2 łyżki ksylitolu, naturalny olejek miętowy.

UWAGA- WAŻNE

Kupując olej kokosowy przede wszystkim zwracaj uwagę by był on tłoczony na zimno i nierafinowany. Można również szukać produktów BIO ale mają one chyba w tym wypadku drugorzędne znaczenie.




Mam nadzieję, że zainteresowałam Cię tym wpisem i że okaże się on przydatny dla Ciebie :). 


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: