Kuchnia w rytmie slow. Zdrowe zamienniki # 1. Mus czekoladowy z awokado.

By | 15 stycznia Leave a Comment
Coraz bardziej zagłębiam się w tematykę życia w rytmie slow. Czyli powoli, bez pośpiechu. Dotyczy to także naszej domowej sfery kulinarnej. Staramy się celebrować posiłki i dbać o to by jeść razem przy stole, bez zbędnego zamieszania i szybkości, w myśl zasady " jeść dla przyjemności, 
a nie odżywiać się".  Ale slow food to nie tylko celebrowanie posiłków ale też dbanie o jakość spożywanych potraw. 
Z racji, że jestem łakomczuchem, który usilnie walczy z tą słabostką, na pierwszy ogień podaję Wam na tacy przepis na zdrowy, przepyszny i co najważniejsze, słodziutki mus z awokado. Oddaje on smak czekolady, a jest o wiele zdrowszy, dzięki zawartemu w awokado kwasowi oleinowemu. Jest to tłuszcz chroniący nasze zdrowie. Oby więcej takich tłuszczów :).

 

Potrzebujemy:
1 dojrzałe awokado
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka ( może być krowie, kokosowe, sojowe)

Ważne by wybrać dojrzałe, miękkie awokado. Wtedy łatwo uzyskać jednolitą masę. Przekrawamy je na pół i z każdej części łyżką wybieramy miąższ. Dodajemy miód, kakao oraz mleko. Wszystkie składniki blendujemy. Mus gotowy jest do spożycia. Można go schłodzić w lodówce. Podawać 
z owocami, jako dodatek do lodów, polewa ciast lub jako deser sam w sobie.



Życie w rytmie slow może być naprawdę smaczne! :)

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: