Coraz bardziej zagłębiam się w tematykę życia w rytmie slow. Czyli powoli, bez pośpiechu. Dotyczy to także naszej domowej sfery kulinarnej. Staramy się celebrować posiłki i dbać o to by jeść razem przy stole, bez zbędnego zamieszania i szybkości, w myśl zasady " jeść dla przyjemności,
a nie odżywiać się". Ale slow food to nie tylko celebrowanie posiłków ale też dbanie o jakość spożywanych potraw.
Z racji, że jestem łakomczuchem, który usilnie walczy z tą słabostką, na pierwszy ogień podaję Wam na tacy przepis na zdrowy, przepyszny i co najważniejsze, słodziutki mus z awokado. Oddaje on smak czekolady, a jest o wiele zdrowszy, dzięki zawartemu w awokado kwasowi oleinowemu. Jest to tłuszcz chroniący nasze zdrowie. Oby więcej takich tłuszczów :).
Potrzebujemy:
1 dojrzałe awokado
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka ( może być krowie, kokosowe, sojowe)
Ważne by wybrać dojrzałe, miękkie awokado. Wtedy łatwo uzyskać jednolitą masę. Przekrawamy je na pół i z każdej części łyżką wybieramy miąższ. Dodajemy miód, kakao oraz mleko. Wszystkie składniki blendujemy. Mus gotowy jest do spożycia. Można go schłodzić w lodówce. Podawać
z owocami, jako dodatek do lodów, polewa ciast lub jako deser sam w sobie.
Życie w rytmie slow może być naprawdę smaczne! :)
0 komentarze: