Sushi- sztuka, kultura, tradycja czyli o tym, jak postanowiłam zostać domowym sushi masterem

By | 16 października Leave a Comment
Bardzo lubię sushi. Mam to szczęście,że większość ludzi, którymi otaczam się na codzień podziela mój entuzjazm w tym temacie. Wyjścia do restauracji na sushi celebrujemy i sprawia nam to ogromną frajdę. Od pewnego czasu zaczęłam zgłębiać tajniki. Zapragnęłam osobiście wykonać choćby jedną rolkę. Ale dla jasności- żadnym wielkim znawcą teorii w tym temacie nie jestem. Znam te podstawowe rodzaje sushi jak sashimi, nigiri, gunkan maki, hosomaki, futomaki i ura maki, jednak
w quizie na temat historii, odpowiedniego przyrządzania i całej tej japońskiej otoczki startować nie zamierzam.
Ale skoro postanowiłam zmierzyć się z tym tematem, zrobiłam mały internetowy rekonesans po forach i innych poradnikach. Postanowiłam pójść ich tropami i dlatego zaopatrzyłam się w produkty House of Asia polecane przez większość sushi znawców. Przedstawiam Wam efekty mojego pierwszego dzieła :).


Dla zainteresowanych podaję mój sposób wykonania w domowych warunkach takich oto cudeniek :) Dodatki oczywiście warto dobierać według indywidualnych preferencji. Ja nie znając (przynajmniej na razie) dobrego dostawcy świeżej ryby, zdecydowałam się na wędzoną.

Potrzebujemy ( na ok.40 kawałków futomaków)
1 opakowanie ryżu do sushi
1 opakowanie glonów nori
 100 g łososia wędzonego
5 paluszków surimi
1/2 papryki żółtej, czerwonej
awokado
1/2 ogórka
majonez
sos sojowy
chrzan wasabi
mata bambusowa do zawinięcia
ostry nóż



Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu (na każdą szklankę ryżu przypada szklanka wody. Gotujemy ok. 10 minut po czym 15 minut jeszcze ryż ma dochodzić pod przykryciem).
W tym czasie wszystkie składniki kroimy w słupki.


Po przygotowaniu składników kładziemy płat glonów nori na matę bambusową i poczynamy tak, jak jest to opisane na opakowaniu nori.
Układamy ryż na nori tak, by zostawić marginesy przy każdej krawędzi. Przy dolnej krawędzi układamy wybrane składniki, dajemy łyżkę majonezu na składniki i precyzyjnym ruchem unosimy nori wraz z matą bambusową tak, by nałożyć je ryż przykrywając ułożone składniki. Ruch zawijania powtarzamy tak, by powstał rulonik, który delikatnie układamy tak, by składniki się równomiernie rozeszły, wypełniając boczne pozostawione puste marginesy.
Tak powstałą rolkę sushi dzielimy na 8 kawałków. Układamy na talerzu lub innym płaskim naczyniu. Czynności powtarzamy z pozostałymi składnikami.



Do dekoracji opcjonalnie można wykorzystać również kawior. Do osobnego naczynia nalej sos sojowy oraz  nałóż wasabi. Sushi można jeść rękoma lub pałeczkami. 
No to jak to mówią w Japonii: itadamikasu! czyli smacznego!: いただきます :).

P.S. Zdjęcia wykonane w wieczornych warunkach, kiedy nasz Skarb już smacznie spał i mogłam się oddać kulinarnemu szaleństwu.
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: