Pomysł na letni obiad, czyli warzywa i owoce na talerzu

By | 23 lipca Leave a Comment
Odkąd zostałam mamą zaczęłam bardziej zwracać uwagę na to co jem i co gotuję, a przede wszystkim co serwuję swojemu dziecku. Staram się zdrowo gotować, by dostosować kuchnię do wymogów żywieniowych córki. 
Z uwagi na to, że lubię kulinaria, czasem eksperymentuję z przepisami lub wprowadzam własne innowacje. Jednak cenię sobie również tradycyjną polską kuchnię w lekkim wydaniu. 
W tak upalny dzień jak dzisiejszy zdecydowałam się na pyszne pierożki z jabłkami oraz placuszki ziemniaczano- cukiniowe. 
 
Poniżej znajdziecie przepisy na te dania.
PIEROŻKI Z JABŁKAMI

Potrzebujemy:
Ciasto: 
300 dag mąki pszennej
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka stopionego masła
szczypta soli 
Farsz: 
2 jabłka
łyżka masła
łyżka miodu
cynamon
Dekoracja:
śmietanka 18 %
cynamon
cukier 

Roztopić masło w rondelku, dodać pokrojone w kostkę jabłka, miód oraz szczyptę cynamonu. 
Na wolnym ogniu mieszać i poczekać, aż jabłka zmiękną.


Teraz wyrabiamy ciasto. Z mąki zrobić kopkę, w środek której wlewamy małym strumyczkiem wodę, dodajemy roztopione wcześniej masło, sól, zagniatamy, a następnie wałkujemy i radełkiem lub szklanką wycinamy ciasto, nabieramy farsz i kleimy. 



Następnie wrzucamy pierożki do gotującej się, osolonej wody i czekamy ok 4-5 min. od czasu ich wypłynięcia. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy na talerz, dekorujemy i jemy :).



PLACUSZKI ZIEMNIACZANO - CUKINIOWE

Potrzebujemy:
1 kg ziemniaków
2 cukinie
1 marchewka
szczypior
1 jajko
2 łyżki mąki
olej
sól
pieprz

Do dekoracji:
kwaśna śmietana
cebula dymka

Ziemniaki ścieramy na tarce razem z cukinią i marchewką. Ja preferuję małe oczka w tarce. Dodajemy posiekany szczypior, jajko, przyprawy i mieszamy. Na rozgrzany olej okładamy placuszki i smażymy aż nabiorą złocistego koloru. Dekorujemy kleksem śmietanki.



SMACZNEGO !!!


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: